phil logo nieuw

fotos masthead

Op zaterdag 10 juni treden de Koninklijke Philharmonie Bocholtz en Harmonie St. Petrus en Paulus uit Wolder met elkaar in concert, beide onder leiding van Matty Cilissen. In een volgepakte Harmoniezaal te Bocholtz zullen de meest fantastische werken gespeeld worden; een veelbelovend, gevarieerd programma.


De Koninklijke Philharmonie Bocholtz opent het concert met La Forza del Destino, de welbekende opera van Giuseppe Verdi. Leuk weetje is dat Verdi deze wereldberoemde ouverture pas schreef als vervanging van een korte prelude, nadat La Forza del Destino al furore maakte in Europa, Noord- en Zuid-Amerika. Vervolgens James Barnes’ Danza Sinfonica, een wervelende Spaanse folie, vol vurige dansritmes en temperamentvolle lyriek. Jungla, van Ferrer Ferran, voert je naar het hart van de jungle in donker Afrika, waar de lucht, de grond en de rivier vol natuurgeesten zitten die de muziek probeert op te roepen. Doina brengt ons naar een heel andere wereldstreek: Roger Debougnoux vertolkt met zijn flamboyante klarinetsolo deze typische, Roemeense, blues-achtige muziektoonstijl, vol invloeden uit de Turkse en klezmer muziek, met steeds rapper wordende tempi. De Phil sluit af met Arromanches van Albert Kelly. De componist nam als soldaat deel aan de landing op het strand van Arromanches in Normandië op D-Day, 1944. Deze mars is een hulde aan de helden van de alliantie.


Met excerpten uit Le Sacre du Printemps van Igor Stravinski opent de Wolderse harmonie haar speelhelft. Dit beruchte werk kende een desastreuze première in Parijs, maar wordt vandaag geroemd om zijn experimentele, stevige ritmiek en gevoelige melodieën die oude, heidense, Russische lenterituelen vertolken. Gevolgd wordt met The Frozen Cathedral, van de hedendaagse componist John Mackey, gebaseerd op het spektakel van de hoogste berg in Alaska, Mount McKinley, onder de gloed van het poollicht. Na een tussenstop bij de traditionele muziek van Jeruzalem, blijft het programma modern met Sleep van Eric Whitacre, een toonzetting voor een speciaal voor het werk geschreven gedicht van Charles Silvestri. De vooroorlogse Mars der Medici van de Nederlander Johan Wichers sluit de concerthelft van Petrus en Paulus glansrijk af.


Dubbelconcert Koninklijke Philharmonie Bocholtz en Harmonie St. Petrus en Paulus Wolder
Zaterdag 10 juni 2017 / Aanvang 20.00 uur, zaal open 19.30 uur.
Harmoniezaal, Dr. Nolensstraat 5a Bocholtz
Entree: vrije gave

 

 

Concert Wolder2

Bewaren

Bewaren