phil logo nieuw

fotos masthead

passion 4 music 2015

Passie voor muziek is waar het publiek de Koninklijke Philharmonie Bocholtz om kent. Het volgende TOP4-concert staat dan ook in het teken van deze ondoofbare passie. Toepasselijk getiteld Passion4Music, ook met betrekking tot de datum, zal het traditionele TOP4-concert dit jaar plaatsvinden op tweede Paasdag, maandag 6 april, in het Parkstad Limburg Theater te Heerlen. Wederom de handen in elkaar geslagen met de Harmonie St. Michaël van Thorn, zal de Koninklijke Philharmonie het TOP4 openen onder leiding van Matty Cilissen.

Het concert wordt geopend met een wereldberoemde ouverture. Rollende golven, donderen bliksemslagen, en romantische leidmotieven in deze muzikale vertolking van de legende van het spookschip – iedereen zal hier de ouverture herkennen van Der Fliegende Holländer (1841) van Richard Wagner. De portie van de Phil wordt vervolgd met het Divertimento (2011) van de Zwitser Oliver Waespi: vier delen, met elk een verschillend, muzikaal karakter. Het doek van het toneel gaat langzaam op, met rustige en soms ook lyrische motieven, in de prelude; de meditation contrasteert met het introverte gezang van hobo, fluit en hoorn in een spel tussen licht en donker; de derde beweging, procession, zoekt het New Orleanse Dixieland op; en het werk besluit met een virtuoze, typisch Amerikaanse hoedown. Het derde stuk op het programma is Danzón No. 2 (1994) van de Mexicaanse componist Arturo Márquez. Deze grillige, temperamentvolle dans werd direct geïnspireerd door de broeierige balzalen van Veracruz. Het stuk is inmiddels zo populair onder Márquez' landgenoten, dat deze danzón soms zelfs het tweede volkslied van Mexico wordt genoemd. En het programma gaat verder met lichte muziek: de Phil zal eindigen met Benny Goodman Memories (1998) van Naohiro Iwai – en daarmee de cirkel van de lichte muziek, de swing, en het temperament dat het begon met het tweede stuk op het programma, vervolledigen, met dit eerbetoon aan de King of Swing. 

Na de pauze zijn onze gasten, de musici van Harmonie St. Michaël van Thorn, onder leiding van Ivan Meylemans, aan de beurt, met een gevarieerd programma dat werken van Moessorgski, Ferran, en Bizet ten gehore brengt. 

Passion4Music haalt het beste in de muzikanten naar boven. En ook in het publiek! Van romantisch klassiek naar lekkere swing, van lyrische rust naar broeierig temperament, dit TOP4-concert biedt voor elk wat wils. Dus u bent allen van harte uitgenodigd op tweede paasdag, maandag 6 april aanstaande, om 20.00u. in het Parkstad Limburg Theater te Heerlen. Kaarten zijn vooraf verkrijgbaar bij de bekende verkooppunten.